Maria Kingsley skapar rum under markisen

Maria Kingsley gjorde entré i inredningsprogrammet Bygglov på TV4. Hon utbildade sig till inredningsarkitekt i Danmark och Australien och startade eget 2009. Men allt började med kreativiteten som varit lika stark och lustfylld sedan Maria var barn.

”Farfar var modellmakare och konstnär och jag tilläts verkligen att vara kreativ hemma hos dem. Där lärde jag mig att behärska alla verktyg och kunde sitta i timtal och måla med min farfar. I programmet ser ni henne måla både tavlor och väggmålningar. Idag jobbar hon dels med att inreda privata hem, håller föreläsningar och jobbar för ett byggföretag vid sidan av Bygglov. ”Jag har aldrig ångrat beslutet att bli inredningsarkitekt och jag tröttnar aldrig på att jobba med min hobby och att få göra andra människor glada. Jag tror man kan påverka sitt mående mycket med inredning!”, betonar Maria.

Marias barn Ebba, 6 och Elias, 9 har skojat och frågat när Bygglov ska komma hem och göra fint hemma hos dem. ”Vi vill ha färg på väggarna!”, säger de. ”Så deras rum gör jag om lite då och då men annars håller vi det sparsmakat för jag hinner ärligt talat inte med att inreda så mycket där hemma.”

”Som accentfärg till huset med delvis röd träfasad valde jag roströda detaljer. Det bryter av och hamnar i blickfånget. Jag hittade också jättefina växter på Blomsterlandet med röda blad och grässorter i vinröd färg.”

MARKISVÄVEN HETER 97 – BESTÄLL KOSTNADSFRITT VÄVPROV HÄR:

Maria hittar inspiration till inredningar överallt och oavsett vad hon gör, även på fritiden. ”Jag umgås mycket med familjen. Så tränar jag thaiboxning och löptränar just nu inför maraton. Jag har ingen avstängningsknapp och kommer hela tiden på mig själv med att titta på färgkombinationer i naturen när jag springer, gamla byggnader i stan eller klänningar med fina mönster. Träning är min meditation och får mig att koppla av och koppla bort allt annat surr.”

I inredningen av uteplatsen har Maria Kingsley utgått från:
– familjens behov
– omgivningen
– huset

”Jag går igenom grundligt vad de behöver och gör alltid en moodboard med bilder och detaljer på inredning, som jag sedan jobbar utifrån. Både för att presentera för familjen och för att ha i bakhuvudet när jag är ute och handlar inredning till projektet. I det här fallet önskade familjemedlemmarna att kunna koppla av i en fåtölj under markisen, äta middag med många gäster och ta en kaffe efteråt vid ett lite mindre bord.

När jag kom till huset fanns redan markisen där. Det blir en rumslighet därunder som jag har utnyttjat som ett extrarum. Där kan de sitta i soffan och mysa även när det regnar eller solen gassar.” Maria valde ett inredningskoncept som smälter in med huset och platsen. Stilen skulle passa både de karga klipporna och samtidigt matcha det röda och vita huset med mörkgrå markis. ”Så jag plockade upp färgen i klipporna i små detaljer och använde en inredning där materialen talar snarare än färgerna. Det blev ljusa och beigegrå toner för en lugn känsla, grånade trämöbler mot det karga landskapet och inte så mycket färgglatt som tar fokus från utsikten. Den ska framhävas och möblerna ska komplettera den fina uteplatsen och markisen. Stilen kallar jag naturlig och den gör rättvisa åt de dämpade färgerna som man hittar på platsen.”

Foto: Fredrik Malmlund
Text: Susann Larsson