Välkommen in till Tilda på 39 kvadrat

När Tilda Sundell skulle flytta hemifrån gick valet till en liten etta på 39 kvadratmeter i Borås centrum. Med ett stort härligt ljusinsläpp och fina tidstypiska detaljer blev lägenheten efter en renovering helt perfekt. Bostaden var inte direkt i toppskick när Tilda tittade på den första gången, men det var en gammal lägenhet och den hade stora vackra fönster med turkosgröna fönsterbänkar i marmor. Dessutom var det högt i tak och snygga trägolv. Något som var både charmigt och gav en skön känsla.

– Bäst är det stora hörnfönstret, tror det var det jag föll för, säger Tilda. Området är dessutom trevligt och nära centrum. Lägenheten ligger i ett trettiotalshus i ett område där det mest finns lägenheter av samma årtal och stil.

– Jag köpte den för nästan ett år sedan och har renoverat den ett bra tag.

Framförallt har köket gjorts om helt och väggen in mot rummet tagits bort för att få en mer öppen planlösning. Alla väggar, golv och snickerier har målats vita och en glasvägg har satts upp mellan vardagsrum och sovalkov. För att det skulle bli lite mer socialt och öppet trots att det är en liten lägenhet.

– Jag tycker köket blev bäst, jag gillar att det finns ett riktigt kök med en matplats. Det gör att det faktiskt går att ha vänner på besök och bjuda på mat. Det går att hänga flera här utan att det blir för trångt.

RULLGARDINSVÄVEN HETER TECNO 6076 – BESTÄLL KOSTNADSFRITT VÄVPROV HÄR:

Tilda har under renoveringen tagit hänsyn till att det är en gammal lägenhet men köket är helt nytt och alla vitvaror integrerade.
– Jag valde ljusgrå luckor och vit marmorskiva som jag sen kombinerat med öppna hyllor i trä. Jag tycker det blev riktigt bra.

Lägenheten har stora fina fönster som ger mycket ljusinsläpp, men hur vackra fönstren än är så behövs det ett solskydd som ibland också kan ge ett visst insynsskydd.
– I köksfönstret valde jag en enkel beige rullgardin och i vardagsrummet en beige plisserad hissgardin med struktur av en variant som kallas för ”Honeycellgardin”.

Den beige tonen ger ett lite mjukare ljus i lägenheten och blir en fin kontrast till grönskan utanför fönstret.

Eftersom lägenheten ligger på första plan så blir det lite insyn från våningarna högre upp i huset mitt emot. Då är det bra att det går att hissa ner plisségardinerna lite grand.

– Det blir väldigt mysigt när de är nerdragna lite. De är ganska iögonfallande så det blir verkligen som en riktig inredningsdetalj.

Inredningen i övrigt är en kombination av gammalt och nytt som går i grå, bruna och beige nyanser vilket matchar de vita väggarna och golvet fint.

– Jag gillar att ta in secondhand-prylar och loppisgrejer, är faktiskt lite sparsam med nya saker. Det handlar mer om känslan av att de faktiskt passar bra in i den här lägenheten. Det har blivit som ett nytt och genuint intresse att hitta de rätta sakerna och jag gillar att måla och fixa.
De två rottingfåtöljerna har Tilda köpt för flera år sedan, de var då riktigt rottinggula och fula. De har sedan dess stått i Tildas föräldrars garage. Nu har Tilda betsat dem i mörkbrunt och klätt om dynorna i linnetyg.

HONEYCELLVÄVEN HETER RIOJA 7725 – BESTÄLL KOSTNADSFRITT VÄVPROV HÄR:

– Jag tycker de passar in jättebra och gillar att de sätter sin prägel på hela lägenheten.

Tilda har också gjort om några möbler från Ikea, bland annat ett Ivarskåp som betsades mörkbrunt och sen försågs med rottingluckor. I hallen finns en vanlig Ikea-garderob som först fick dekorativa lister och sen målades allt i en lindblomsgrön färg. Till sist monterades nya svarta handtag på.

– Jag är en pysslig typ, helt enkelt. Min mamma är också intresserad och har hjälpt mig jättemycket. Vi bollar ofta idéer med varandra.

Nästa projekt är att ta tag i balkongen som är en solig gavelbalkong utanför det stora vardagsrumsfönstret. Det ska bli en plats där det går att sitta några stycken.

– Den kan ju få bli lite som ett extra rum med några bänkar, krukor med växter och någon käck lösning på ett bord. Jag ska försöka få ihop den med resten av lägenheten. Samma mysiga känsla.

Foto: Fredrik Malmlund
Text: Susann Larsson